Minimumloon fulltime baan

Minimumloon België fulltime baan
Informatie over minimumloon fulltime baan. Een fulltime baan bedraagt minimaal 38 uur. Een medewerker kan naast het minimumloon meer verdienen door het maken van overuren en onregelmatige uren.

Het bruto minimumloon

Onder een fulltime baan wordt een baan van 38 uur of meer verstaan. Het minimumloon vanaf 21 jaar komt uit op een bedrag van €1.501,82. Wanneer een medewerker ouder is of meer werkervaring heeft, heeft deze recht op meer inkomen. Een medewerker van 21,5 jaar of ouder en met 6 maanden werkervaring heeft recht op €1.541,67 en een medewerker van ten minste 22 jaar met 12 maanden werkervaring heeft recht op een bedrag van €1.559,38. Onder het minimumloon wordt het bruto inkomen verstaan. Van dit bruto loon moeten dan nog sociale premies en belastingen worden afgetrokken, waardoor je op het netto loon uitkomt. Over het algemeen staat een medewerker 13,07% van zijn salaris af aan premies en belastingen. Dit kan echter elk jaar veranderen.

Uitzonderingen op het minimumloon

Op het minimumloon voor een fulltime baan zijn ook uitzonderingen van toepassing. Enkele van deze uitzonderingen zijn overwerken en het maken van onregelmatige tijden. Wanneer een medewerker onregelmatige uren werkt, heeft deze werknemer recht op een hoger inkomen. Een medewerker die onregelmatige uren maakt heeft recht op een bedrag van €1,12 uur extra per maand. Wanneer een medewerker ouder is dan 50 jaar zal dit bedrag uitkomen op €1,35 per uur extra.

Wanneer een medewerker meer dan negen uur op een dag werkt, heeft deze recht op extra inkomsten ter compensatie. Dit bedrag moet ten minste 50% van het normale loon zijn. De overuren die in het weekend worden gemaakt, moeten met 100% van het loon worden uitbetaald. Hier zit echter wel een limiet aan. Een medewerker mag maximaal elf uur per dag werken en op een totaal van vijftig uur in de week uitkomen.